Hoppa till innehåll
Hem » Sju finalister toppar i omställningen till laddbara fordon

Sju finalister toppar i omställningen till laddbara fordon

Då var det åter dags att kora årets vinnare. Laddguldet 2022 ska uppmärksamma Sveriges mest framträdande kommun och fastighetsägare som på ett långsiktigt sätt främjar användandet av laddbara fordon. Sju finalister står klara för final, med en tydlig gemensam nämnare.

Konkurrensen är inte på något sätt mindre i årets omgång av Laddguldet där Sveriges kommuner och fastighetsägare ställs sida mot sida i sitt arbete att främja laddbara fordon. Den 2 december koras vinnarna på elbilsmässan eCarExpo i Göteborg. I topp står sju finalister med en gemensam nämnare.

– Att juryn har ett svårt arbete i år är ett positivt besked för Sveriges omställning till hållbara resor och transporter. Alla nominerande står inför olika utmaningar och förutsättningar men de sju som ses i final samlas alla kring ”a sense of urgency”. Vi bevittnar ett attitydskifte där omställningen är en naturlig del av kärnverksamheten, inte ett sidospår för eldsjälen, säger Maria Stenström, juryordförande och ansvarig för mobilitet och beteendefrågor vid 2030-sekretariatet.

Listan över finalisterna i Laddguldet 2022 är:

Kategori: kommun
Umeå
Stockholm
Lidköping

Kategori: fastighetsägare:
Vasakronan
Castellum
Falkenklev logistik
SBB – Samhällsbyggnadsbolaget

Bland finalisterna har de mindre fastighetsägarna och kommunerna utmärkt sig för sitt helhetstänk. Det familjeägda Falkenklev logistik har trots sin storlek på kort tid skapat Sveriges största laddpark för tung trafik. Initiativen är omfattande med satsningar på såväl fordon, laddplatser, elproduktion från solceller och frekvensreglering med batteripack. På liknade sätt ligger Lidköping i framkant med ny teknik, stora investeringar i publik laddinfrastruktur och 100 % elektrifiering av stadstrafiken.