I närheten av Globen i Stockholm hittar du slakthusområdet, och här byggs det för fullt. Omvandlingen av det över 100 år gamla Slakthusområdet innebär att Stockholms stad, Skanska, Volvo Construction Equipment och Swecon sätter ett nytt riktmärke för nästan helt fossilfria byggarbetsplatser. I detta pilotprojekt kommer utsläppen att minska med mer än 2 000 ton koldioxid jämfört med en traditionell anläggningsentreprenad med dieseldrivna fordon.

Bild över slakthusområdet
- Slakthusområdet är ett banbrytande stadsutvecklingsprojekt där Volvo Construction Equipment (Volvo CE) samarbetar med Stockholms stad, Skanska, återförsäljaren Swecon och andra ledande aktörer.
- EC230 Electric, Volvo CE:s nya batteridrivna grävmaskin på 23 ton, spelar en nyckelroll i projektet. Med lägsta möjliga utsläpp av växthusgaser skapas 3 000 bostäder och 14 000 arbetsplatser.
- Som Sveriges största fossilfria arbetsplats kommer den att spara mer än 2 000 ton utsläpp av koldioxid. Det motsvarar 35 lastbilar som kör cirka åtta timmar om dagen under ett helt år.
3 000 nya bostäder och 14 000 arbetsplatser
Det hundraåriga Slakthusområdet i centrala Stockholm blir en testbädd för innovation och utsläppsfria anläggningsmaskiner. Denna stadsförvandling ska vara klar 2033 och erbjuda 3 000 nya bostäder och 14 000 arbetsplatser, när den öppnas för allmänheten.
Hållbarhet är sedan start centralt i projektet, med krav på fossilfria entreprenader – inklusive transporter till och från byggarbetsplatsen. Ett särskilt krav på att minst en av de större grävmaskinerna, som arbetar på platsen, ska vara elektriska innebär att det bara fanns en tänkbar partner för uppdraget: Volvo CE, med sitt branschledande utbud av eldrivna anläggningsmaskiner.
Omställning genom elektrifiering
Den elektriska grävmaskinen EC230 har redan visat upp sin potential inom en rad olika användningsområden. Med sina 23 ton är den en av ett fåtal medelstora elektriska maskiner som är kommersiellt tillgängliga. I dagsläget är den tillgänglig i Norge men kommer att lanseras på fler marknader under nästa år. När den tas i drift i Stockholm nästa år kommer den hjälpa till med att schakta bort 75 000 ton sten och 96 000 ton jord, under projektets första skede på uppskattningsvis 27 000 arbetstimmar. En mobil energilagringsenhet från Volvo CE kommer också finnas på plats.